top of page

masterclass story

Wat is de Masterclass Story?


We worden omringd door verhalen en maken ze zelf, al van jongs af aan. We groeien op met mythes, sprookjes, korte verhaaltjes, boeken, krantenartikelen, geschiedenis en persoonlijke verhalen van de mensen om ons heen. We kijken naar toneelstukken, televisie, films, strips, dans, (schilder)kunst en andere culturele vertellingen. Verhalen bepalen hoe we naar de wereld om ons heen kijken en hoe we betekenis geven aan die wereld. De masterclass Story bestaat uit 3 intensieve bijeenkomsten van 1,5 uur over de basiselementen voor elk goed verhaal; arena, personage en plot & structuur. Elke les staat een van deze onderwerpen centraal. De masterclass is als volgt opgebouwd:

Les 1 - Arena

We staan er misschien niet bij stil, maar de plek waar een verhaal zich afspeelt heeft een grote invloed op het geheel. Het is de omlijsting van een verhaal, de bodem waarop de personages staan. In de eerste les leren we wat de arena precies is en besteden we aandacht aan opvallende en bijzondere arena's uit films en series zoals The Grand Budapest Hotel, Moulin Rouge, Stranger Things, Mad Men en The Shining. En uit literatuur als The Lord of the Flies, The Handmaid's Tale, A Clockwork Orange en The Tell Tale Heart

Les 2 - Personage(s)
Wat maakt personages geloofwaardig, overtuigend en tastbaar? In de tweede les bestuderen we aan de hand van (bekende en minder bekende) hoofd- en bijpersonages uit films en series de verschillende elementen waarmee een personage echt tot leven wordt gewekt. 

Les 3 - Plot & Structuur

De plot is als het ware de kapstok waaraan je vertelling wordt gehangen. De plot gaat altijd over je personage(s) en situaties. We kijken in deze laatste les naar bekende en veelgebruikte plots en traditionele plotstructuren en leren over de zin en onzin van plot.

Aan het eind van de masterclass Story is er een breed inzetbaar inzicht ontwikkeld in de belangrijkste elementen voor een verhaal. Je kijkt en leest anders, met meer aandacht en kennis.

 

Docenten
Manon Uphoff (schrijver, scenarist) en Iris van Vliet (dramaturg, filmdocent)

Wanneer?

N.t.b.
Waar?

Digitaal, via Microsoft Teams

Duur van de masterclass

3 bijeenkomsten van 2 uur

Kosten?

€275,- (excl. btw)

aanmelden?

bottom of page