books in a line

Cursussen &
Workshops

aanbod

Wij, Iris en Manon, ontwikkelen en verzorgen cursussen, workshops en masterclasses over kijken en schrijven, voor culturele instellingen zoals de ILFU Academy Utrecht, het leesoffensief van Taalbaas.nu en voor het filmhuis Louis Hartlooper Complex. Momenteel geven we de cursus De Kunst van het Kijken en de cursus Schrijven, zowel digitaal als live. Onze nieuwe cursus De Kunst van het Schrijven, een vervolg op de succesvolle cursus Schrijven, gaat in oktober 2020 van start. De cursus The Female Gaze is momenteel in ontwikkeling en zal in 2021 in ieder geval worden aangeboden bij het Louis Hartlooper Complex te Utrecht. 

Ook zijn wij te benaderen voor het ontwikkelen en geven van losse workshops en masterclasses op het gebied van kijken, lezen en schrijven. Dat deden we bijvoorbeeld al voor DeBuren, Natlab, Catherijne Convent, Culturele Zondagen, Content.18, Write Now en Querido Academie. Kijk hier voor aanvragen en boekingen.

 

Cursus schrijven

Over de kracht van het verhaal

Deze schrijfcursus draait om ‘het verhaal’ als basis voor tal van uitingen (literatuur, film, series). Het doel is te laten zien dat verhalen op verschillende manieren en in verschillende vormen verteld worden. Of, om met de woorden van de Britse auteur Hilary Mantel te spreken: ‘If you have a good story idea, don’t assume it must form a prose narrative. It may work better as a play, a screenplay or a poem. Be flexible.’

Je werkt in deze cursus toe naar een afgeronde tekst. Deze tekst kan verschillende vormen hebben: een afgerond hoofdstuk uit een manuscript of langer prozastuk, een (kort) verhaal, een synopsis voor een film of een klein scenario voor een korte film. 

Duur: 9 weken
Locatie: Het Literatuurhuis, Utrecht

De Kunst van het Kijken

Kijken met meer aandacht

Waarom vinden we het ene verhaal zo verrassend, goed en prikkelend en stelt het andere ons zo teleur? Wat maakt een film/serie eigenlijk tot een goede vertelling? En hoe kunnen we zelf kijken met nog meer aandacht? Aan de hand van inspirerende beeldfragmenten en kleurrijke voorbeelden uit geprezen films en series gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen.
De cursus De Kunst van het Kijken behandelt onder meer het volgende:

Arena
Personages

Genre

Dialoog

Narratieve middelen

Duur: 6 weken
Locatie: Louis Hartlooper Complex, Utrecht

 

De Kunst van het Schrijven

Goede verhalen bevatten de wereld

Deze schrijfcursus draait net als de cursus Schrijven om ‘het verhaal’ als basis voor tal van uitingen (literatuur, film, series). Het doel is te laten zien dat verhalen op verschillende manieren en in verschillende vormen verteld kunnen worden. In deze vervolgcursus, die echter ook prima los in te stappen is, gaan we dieper in op theorie over o.a. personage, dialoog en de wereld van de vertelling. Er zijn weer volop beeld- en tekstfragmenten die we met elkaar analyseren en bespreken, en prikkelende opdrachten die het schrijven van je eigen verhaal, prozafragment of scenario stimuleren. 

Duur: 9 weken
Locatie: Het Literatuurhuis, Utrecht

 
 

Wat bingewatchen en lezen met elkaar gemeen hebben

Krijg grip op de drie basiselementen voor elk verhaal

Speciaal voor Taalbaas.nu, onderdeel van het leesoffensief, ontwikkelden wij een korte workshop voor jongeren tussen de 12 en 18 jaar.
 

Wat zijn de overeenkomsten tussen boeken, films en series? Wat kun je leren over verhalen door te kijken naar films of series? En wat heb je daaraan als je zelf een verhaal wilt schrijven?

In deze workshop gaan we in op de drie elementen van elk verhaal (of dat nu een film, boek of serie is) en hoe je deze kunt herkennen en zelf kunt gebruiken. We kijken met elkaar naar fragmenten uit populaire films en series en natuurlijk ga je zelf aan de slag met mini-opdrachten. Hierna heb je voor altijd grip op wat een verhaal nou eigenlijk is. 

Duur: 60 min
Locatie: Taalbaas.nu

De moderne heks

Witches, Bitches

Duur: 9 weken
Locatie: Het Literatuurhuis, Utrecht

ff63c865371cb76b20d5cc2abbc29d89.jpg

Wat zijn de overeenkomsten tussen boeken, films en series? Wat kun je leren over verhalen door te kijken naar films of series? En wat heb je daaraan als je zelf een verhaal wilt schrijven?

In deze workshop gaan we in op de drie elementen van elk verhaal (of dat nu een film, boek of serie is) en hoe je deze kunt herkennen en zelf kunt gebruiken. We kijken met elkaar naar fragmenten uit populaire films en series en natuurlijk ga je zelf aan de slag met mini-opdrachten. Hierna heb je voor altijd grip op wat een verhaal nou eigenlijk is. 

in ontwikkeling

(korte)verhalen schrijven

scenario schrijven

439314707_202bdd5d3a_b.jpg

The Female Gaze

Vrouwen & film

"Men look at women. Women watch themselves being looked at. This determines not only most relations between men and women but als the relation of women to themselves. The surveyor of woman in herself is male: the surveyed female. Thus she turns herself into an object - and most particularly an object of vision: a sight."

- John Berger, Ways of Seeing

In deze 'kijkcursus' houden we ons bezig met vrouwen & film: films door, voor en/of over vrouwen. In de lessen behandelen we de volgende onderwerpen:

1. Regie en het vrouwelijk perspectief: Welke vrouwelijke regisseurs en welke 'feministische films' (en series) spelen een belangrijke rol in de filmgeschiedenis? Wat voor beeldverhalen maken vrouwen?

2. Vrouwen in film: Welke krachtige, mooie, bijzondere vrouwenrollen zijn ons bijgebleven? En welke rollen zijn er eigenlijk voor vrouwen? 

3. Vrouwenleed: Wat zijn de verhalen die verteld worden over het leven en het lijden van vrouwen? Hoe wordt de rauwe realiteit van vrouwenlevens geromantiseerd/ingepast in bestaande conventies en hoe breken nieuwe verhalen hiermee?

4. Andere perspectieven: een verkenning van LGBTQ in films en series. 

Duur: 4 weken
Locatie: Het Louis Hartlooper Complex, Utrecht

"We tell ourselves stories
in order to live."

- Joan Didion

nog meer

We verzorgen niet alleen cursussen bij bestaande culturele instellingen, we organiseren ook een paar keer per jaar eigen (online) masterclasses en cursussen. 

Mastercourses in Kroatië

Masterclass Story 

*Ben je geïnteresseerd in een van deze cursussen of masterclasses? Neem dan contact met ons op via info@masteryourstory.nl of +31(0)611766503. 

 

Testimonials

Ik ben ontzettend geïnspireerd en heb genoten van het schrijven en van de lessen. Manon vertelt fantastisch, ik kan er avonden naar luisteren. 

- Ilse van der Mierden, cursus Korte Verhalen

Wat een fantastische, leuke, inspirerende cursus was het! Ik vond het heerlijk (maar soms lastig) om God te mogen spelen in mijn eigen wereld, te klooien met zinnetjes, woorden, gedachtes en beelden. En wat fijn om dit te mogen afkijken en leren van jullie, de Oppergodinnen van het woord (en beeld). Bedankt daarvoor!

- Valesca van Diejen, cursus schrijven

Heel inspirerend en ook erg leuk om van de andere cursisten te horen waar ze tegenaan lopen en wat ze van jouw verhaal vinden.

- Michèle de la Rie, cursus Korte Verhalen

hier waren wij al te zien

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

© 2018 by Master Your Story