books in a line

Cursussen &
Workshops

Wij ontwikkelen en geven diverse cursussen, workshops en masterclasses, voor culturele instellingen zoals de ILFU Academy Utrecht en het filmhuis Louis Hartlooper Complex. Op deze pagina is een overzicht te vinden van de cursussen, workshops en masterclasses die wij de afgelopen drie jaar hebben ontwikkeld en op diverse locaties hebben gegeven. 

Zie voor het actuele cursusaanbod onze agenda. Daar kun je je ook opgeven voor aankomende cursussen. 

Interesse in een van de onderstaande cursussen of workshops voor uw culturele organisatie of onderwijsinstelling? Wij kunnen ze in de bestaande of in aangepaste vorm aanbieden. Ook zijn wij te benaderen voor het verzorgen van losse lessen en op maat gemaakte workshops en masterclasses op het gebied van kijken, lezen en schrijven. Dat deden we bijvoorbeeld al voor DeBuren, het leesoffensief van Taalbaas.nu, Natlab, Catherijne Convent, Culturele Zondagen, Content.18, Write Now en Querido Academie. Kijk hier voor aanvragen en boekingen.

overzicht

 

Cursus schrijven

Over de kracht van het verhaal

Deze schrijfcursus draait om ‘het verhaal’ als basis voor tal van uitingen (literatuur, film, series). Het doel is te laten zien dat verhalen op verschillende manieren en in verschillende vormen verteld worden. Of, om met de woorden van de Britse auteur Hilary Mantel te spreken: ‘If you have a good story idea, don’t assume it must form a prose narrative. It may work better as a play, a screenplay or a poem. Be flexible.’

Je werkt in deze cursus toe naar een afgeronde tekst. Deze tekst kan verschillende vormen hebben: een afgerond hoofdstuk uit een manuscript of langer prozastuk, een (kort) verhaal, een synopsis voor een film of een klein scenario voor een korte film. 

Duur: 9 weken
Locatie: Het Literatuurhuis, Utrecht

De Kunst van het Kijken

Kijken met meer aandacht

Waarom vinden we het ene verhaal zo verrassend, goed en prikkelend en stelt het andere ons zo teleur? Wat maakt een film/serie eigenlijk tot een goede vertelling? En hoe kunnen we zelf kijken met nog meer aandacht? Aan de hand van inspirerende beeldfragmenten en kleurrijke voorbeelden uit geprezen films en series gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen.
De cursus De Kunst van het Kijken behandelt onder meer het volgende:

Arena
Personages

Genre

Dialoog

Narratieve middelen

Duur: 6 weken
Locatie: Louis Hartlooper Complex, Utrecht

 

De Kunst van het Schrijven

Goede verhalen bevatten de wereld

Deze schrijfcursus draait net als de cursus Schrijven om ‘het verhaal’ als basis voor tal van uitingen (literatuur, film, series). Het doel is te laten zien dat verhalen op verschillende manieren en in verschillende vormen verteld kunnen worden. In deze vervolgcursus, die echter ook prima los in te stappen is, gaan we dieper in op theorie over o.a. personage, dialoog en de wereld van de vertelling. Er zijn weer volop beeld- en tekstfragmenten die we met elkaar analyseren en bespreken, en prikkelende opdrachten die het schrijven van je eigen verhaal, prozafragment of scenario stimuleren. 

Duur: 9 weken
Locatie: Het Literatuurhuis, Utrecht

 
 
Taalbaas_Logo_Zwart.png

Wat bingewatchen en lezen met elkaar gemeen hebben

Krijg grip op de drie basiselementen voor elk verhaal

Wat zijn de overeenkomsten tussen boeken, films en series? Wat kun je leren over verhalen door te kijken naar films of series? En wat heb je daaraan als je zelf een verhaal wilt schrijven?

In deze workshop gaan we in op de drie elementen van elk verhaal (of dat nu een film, boek of serie is) en hoe je deze kunt herkennen en zelf kunt gebruiken. We kijken met elkaar naar fragmenten uit populaire films en series en natuurlijk ga je zelf aan de slag met mini-opdrachten. Hierna heb je voor altijd grip op wat een verhaal nou eigenlijk is. 
 

Een korte workshop, speciaal toegespitst op jongeren.
 

Duur: 60 min
Eerder gegeven bij: Taalbaas.nu
Ook digitaal mogelijk

tv-sweeps-image.jpg

De moderne heks

Witches, Bitches

De woede van vrouwen in fictie. Daar gebeurt wat mee. Er lijkt een verschuiving plaats te vinden als het om de verbeelding, de weergave van 'female rage' gaat. Niet langer komt die uitsluitend terecht in gothic stories of thrillers die nooit echt hun tanden zetten in de werkelijkheid. Steeds vaker zien we nieuwe vormen van voorstelling en onthulling voor de vaak lang verborgen en onderdrukte woede van vrouwen en meisjes.
Deze masterclass gaat over de vrouw als heks in de literatuur en op het scherm (in films en series). Hoe de woede van vrouwen wordt vormgegeven en welke veranderingen daarin te signaleren zijn. Over angst, wraak, goede en kwade "heksen".

Duur: 2 uur
Eerder gegeven bij: Catherijne Convent, Utrecht

ff63c865371cb76b20d5cc2abbc29d89.jpg

in ontwikkeling

(korte)verhalen schrijven

scenario schrijven

439314707_202bdd5d3a_b.jpg

The Female Gaze

Vrouwen & film

"Men look at women. Women watch themselves being looked at. This determines not only most relations between men and women but als the relation of women to themselves. The surveyor of woman in herself is male: the surveyed female. Thus she turns herself into an object - and most particularly an object of vision: a sight."

- John Berger, Ways of Seeing

In deze 'kijkcursus' houden we ons bezig met vrouwen & film: films door, voor en/of over vrouwen. In de lessen behandelen we de volgende onderwerpen:

1. Regie en het vrouwelijk perspectief: Welke vrouwelijke regisseurs en welke 'feministische films' (en series) spelen een belangrijke rol in de filmgeschiedenis? Wat voor beeldverhalen maken vrouwen?

2. Vrouwen in film: Welke krachtige, mooie, bijzondere vrouwenrollen zijn ons bijgebleven? En welke rollen zijn er eigenlijk voor vrouwen? 

3. Vrouwenleed: Wat zijn de verhalen die verteld worden over het leven en het lijden van vrouwen? Hoe wordt de rauwe realiteit van vrouwenlevens geromantiseerd/ingepast in bestaande conventies en hoe breken nieuwe verhalen hiermee?

4. Andere perspectieven: een verkenning van LGBTQ in films en series. 

Duur: 4 weken
Locatie: Het Louis Hartlooper Complex, Utrecht

"We tell ourselves stories
in order to live."

- Joan Didion

nog meer

We verzorgen niet alleen cursussen bij bestaande culturele instellingen, we organiseren ook een paar keer per jaar eigen (online) masterclasses en cursussen. 

shutterstock_736045108_pula-arena-iz-zra

Mastercourses in Kroatië

Colourful Pile of Old Books

Masterclass Story 

*Ben je geïnteresseerd in een van deze cursussen of masterclasses? Neem dan contact met ons op via info@masteryourstory.nl of +31(0)611766503. 

 

Testimonials

De cursus zat goed in elkaar en Manon en Iris vullen elkaar erg goed aan. De hoorcolleges zijn interessant, nuttig en duidelijk goed voorbereid. De sfeer was ontspannen, de leeromgeving veilig. Ik heb erg genoten van de diversiteit van de voorbeelden waarmee we aan de slag gingen (film, moderne en klassieke literatuur).

- Anoniem, cursus schrijven 

Dit is zo’n cursus die je altijd bijblijft. Schrijven is hierna niet meer hetzelfde. De docenten geven glashelder aan wat belangrijk is in storytelling. Met slechts een paar woorden helpen ze je op belangrijke punten in je verhaal op de goede weg.

- Martin Links, cursus schrijven

Twee dames die hun vak uitstekend kennen en daar enthousiast over kunnen vertellen. Je stap voor stap meenemen in het avontuur dat 'een verhaal schrijven' heet. Uitleg en opdrachten sluiten naadloos op elkaar aan. Je krijgt feedback waar je wat aan hebt. Kortom: in een relatief korte tijd kun je veel opsteken van deze cursus.

- Jeanne Bogers, cursus schrijven

hier waren wij al te zien